Политика

Приеха увеличението на пенсиите на първо четене

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9472823 Снимка: БГНЕС

Актуализацията на бюджета в частта с промените в параметрите на пенсионната политика бяха приети от депутатите на първо четене. Те ще бъдат осъществени на два етапа – от 1 юли и от 1 октомври тази година.
Законопроектът, внесен от Министерския съвет, 
беше подкрепен със 141 „за“, един „против“ и 83 „въздържал се“. 
Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се повишават с 10 на сто, считано от 1 юли. Изплащаните на пенсионерите с пенсия за трудова дейност към 30 юни допълнителни суми (т.нар. COVID-19 добавка) и индивидуални компенсаторни суми, се включват в размера на получаваната от тях пенсия след прилагане на осъвременяването с 10 на сто, предвижда още актуализацията.
Заложено е още минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да се вдигне от 370 лв. на 467 лв. Вносителите посочват към мотивите, че това е ръст от 26,2 на сто. Предвижда се и максималният размер на получаваните една или повече пенсии да се увеличи от 1500 лв. на 2000 лв. Това е увеличение от 33,4 на сто, уточнява се в мотивите. От 1 октомври максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 2000 на 3400 лв.
С актуализацията на бюджета на ДОО за настоящата година
 се предвижда също от 1 юли размерът на социалната пенсия за старост и обвързаните с нея размери на пенсиите, несвързани с трудова дейност, както и добавки, да се увеличи от 170 лв. на 247 лв. Заложено е увеличение на приходите и получените трансфери по консолидирания бюджет на ДОО с 1,386 млрд. лв.
Правителството аргументира увеличението на средствата за пенсионерите с това, че 
пенсиите имат съществено значение за запазване качеството на живот на хората след пенсиониране, тъй като за по-голямата част от тях те са единственият източник на доход.
В изказване пред депутати преди гласуването на законопроекта социалният министър 
Георги Гьоков заяви, че пенсионната система е силно увредена. По думите му това е така заради грешни политически решения, политически, а не експертни такива. Министърът изрази надежда, че между първо и второ четене на законопроекта за актуализация на ДОО депутатите ще предложат съществени промени, а не популистки.