Политика

Експерти се разминаха за поведението на Радев към новите управляващи

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Поведението на президента, което демонстрира вчера, не подобава на държавен глава обединител на нацията. Демонстративното му напускане по време на клетвата на министрите и химна, категорично не може да бъде оценявано като едно адекватно действия на държавен глава“. Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria политологът Ваня Нушева.  

Друго мнение застъпи социологът Кольо Колев, който смята, че ако мнозинството тръгне да иска импийчмънт на президента, ще е „последният пирон в ковчега в управляващата коалиция“ и че е „голяма грешка“.

„Президентът изразява широкото обществено мнение“, смята Колев, като призна, че Радев се държи „недипломатично“.

Колев определи управляващите като „коалиция пир с отвращение“.

Според Ваня Нушева разминаванията с държавния глава са основно по линия на външнополитическата ориентация, както и съдебната реформа, евентуални смени на ръководствата на специалните служби и др.

За нея най-голямата опасност пред новия кабинет е да се „подхлъзнат от изместването на дневния ред, както правителството на Кирил Петков се подхлъзна по отношение на исканията на опозицията“.

„Хич не му е лесно положението на правителството, има врагове отвътре и отвън. Очакват се вътрешни сътресения от страна на ДБ и от страна на ГЕРБ... Какво конституционно мнозинство, като имаш много крехко парламентарно мнозинство?“, посочи Кольо Колев.

Вижте повече във видеото.