Европа

Заради взривения язовир обявиха извънредно положение в Нова Каховка, евакуират хиляди (Обновена)

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Стената на големия язовир „Нова Каховка“ в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна е била разрушена.

Територията по поречието на река Днепър се наводнява. Украинското министерство на вътрешните работи призова жителите на 10 селища на десния бряг на реката и на части на град Херсон да съберат необходимите документи и домашни животни, да изключат електроуредите и да напуснат района. Службите за реакция при извънредни ситуации съобщават, че от разрушаването на язовирната стена ще бъдат засегнати около 80 селища. Ведомство предупреди и за възможна вълна на дезинформация.

Ръководителят на Херсонската областна военна администрация Олександър Прокудин заяви, че руската армия е извършила поредния терористичен акт, и предупреди, че водата ще достигне критични нива до пет часа. За разрушаването на стената потвърди и оперативно командване „Юг“ на украинската армия. От въоръжените сили на Киев обвиниха руските войски, че са взривили язовира, и добавиха, че се изяснява степента на разрушенията, скоростта и обемите на водата, която изтича, както и районите на вероятното наводнение.

Украйна и Русия се обвиниха взаимно, че са взривили стената на голeмия язовир, който ще причини мащабни наводнения в Южна Украйна. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков язовирът е разрушен от украинска страна.


"Водата се покачи", каза назначеният от Москва кмет на Нова Каховка Владимир Леонтиев, цитиран от държавните руски медии. Той заяви, че към този момент не е необходимо гражданите в контролираните от Русия райони да бъдат евакуирани. Твърденията и на двете страни за момента не могат да бъдат потвърдени от независими източници.

"Руски терористи. Разрушаването на водноелектрическата централа "Каховка" само потвърждава на целия свят, че те трябва да бъдат изгонени от всяко кътче украинска земя", написа Зеленски в Туитър.

Ръководителят на Херсонската областна военна администрация Олександър Прокудин заяви, че до пет часа водата ще достигне критични нива. "Изясняват се мащабите на разрушенията, скоростта и количеството на водата, както и районите, които биха могли да се наводнят", каза Прокудин.

Освободената от Украйна регионална столица Херсон също може да е в опасност.


Украинският президент Володимир Зеленски свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана
заради взривяването на яз. „Нова Каховка“ в Южна Украйна. Руските действия представляват и заплаха за намиращата се недалеч Запорожка АЕЦ, твърдят от президентската администрация.

Малко по-късно украинските власти и международната агенция за атомна енергия успокоиха, че ядрената централа е вън от опасност. 

Руската държавна корпорация за ядрена енергия "Росатом" също заяви, че пробивът на язовирна стена в Южна Украйна засега не представлява заплаха за контролираната от Москва Запорожка АЕЦ, предаде Ройтерс. Юрий Черничук, директор на контролираната от Русия електроцентрала, посочи в изявление в приложението за съобщения Telegram, че ситуацията в атомната централа е стабилна. "Към момента няма заплахи за безопасността на Запорожката АЕЦ. Пет блока са в състояние "студено спиране", 1 - в състояние "топло спиране". Нивото на водата в охладителния басейн не се е променило и е 16,67 метра", посочи той.

Няколко часа след експлозията нивото на водата около язовира се е повишило с пет метра, съобщи РИА Новости, цитирана от БТА. Назначеният от Москва ръководител на Херсонска област съобщи, че около 22 000 души, живеещи в 14 населени места в близост, са изложени на риск от наводнения след взрива, предаде Ройтерс.

Черничук каза, че водното охлаждане на басейните за съхранение на отработено ядрено гориво на съоръжението е в затворена верига и няма пряк контакт с вода, идваща от язовир "Нова Каховка", нито пък системата за отвеждане на топлината зависи от водата от резервоара, която може да се допълва с вода от "няколко алтернативни източника".

В Киев тази сутрин отново се чуха експлозии, заяви кметът на украинската столица Виталий Кличко. Руската въздушна атака бе отблъсната, а системите за противовъздушна отбрана свалиха над 20 крилати ракети, приближаващи се към украинската столица, каза украински представител. Отломки са паднали в един от районите на Киев. По предварителни данни няма пострадали хора, заявиха украинските власти.


Какво представлява язовирът "Нова Каховка" и как ще се отрази разрушаването на стената му?


Язовирната стена е висока 30 метра и е дълга 3,2 км. Съоръжението е построено през 1956 г. по поречието на река Днепър като част от водноелектрическата централа "Каховка". Язовирът снабдява с вода Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол.

Обемът на водата във водохранилището се доближава до този на Голямото солено езеро в американския щат Юта. Взривяването на язовира, построен по времето на Съветския съюз и намиращ се в момента под контрола на Москва, може да наводни голяма част от Херсонска област.