Политика

Прокуратурата се прицели и в имунитета на Кирил Петков заради канадското му гражданство (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Geshev BGNES (1) Снимка: БГНЕС, архив

След почти 2 години прокуратурата се прицели в депутатския имунитет на Кирил Петков заради двойното му гражданство.

Софийската районна прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание за повдигане на обвинения срещу бившия министър-председател и настоящ депутат в 49-ото Народно събрание Кирил Петков.

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство относно декларация за гражданство, подадена на основание чл.110 от Конституцията на Република България с неверни данни.

От доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от Петков пред президента на Република България декларация, е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители.

Отказът на прокуратурата

От съобщението на държавното обвинение обаче не става ясно кога е било възобновено досъдебното производство по случая, след като на 13 декември 2021 г. е постановен отказ от образуване от вече закритата специализирана прокуратура. Тогава бе обявено още, че с оглед разсейване на съмнения, материалите се изпращат на Софийската районна прокуратура по компетентност.

Мотивите на наблюдаващия прокурор са, че не са събрани данни, че Петков е бездействал по служба или е превишил правата си. Затова не е образувано досъдебно производство за извършено длъжностно престъпление във връзка с действията му в Българската банка за развитие (ББР), заяви тогава говорителят на СП.

Относно твърденията за документно престъпление - за невярно обстоятелство относно притежаваните гражданства, спецпрокуратурата е счела, че не е компетентна, тъй като към датата на съставяне на декларацията за отказ от гражданство, Кирил Петков не е бил в качеството си на министър в служебното правителство. 

От СРП са се произнесли незабавно поради обществения интерес. Действително в декларацията е отразена невярна информация, но тази невярна информация има само уведомителен характер, няма доказателствена стойност. Поради това с постановление се е отказала да образува досъдебно производство. 

Кирил Петков беше назначен за служебен министър на икономиката на 12 май 2021 г. Според Конституцията министър не може да заеме този пост, ако има двойно гражданство. При встъпването си в длъжност Петков е подписал документ, който удостоверява, че отговаря на критериите да заеме поста.

Той многократно е коментирал, че е подал заявлението си за отказ от канадско гражданство през април 2021 г., както и че към момента, в който е подписал декларацията, е бил с мисълта, че не е канадски гражданин.

След избухването на скандала той излезе с позиция, в която обяви случващото се за политическа атака.