Политика

Гешев поиска имунитетите на двама депутати от „Възраждане“

От Euronews България Euronews България
Vazrazhdane Preskonferencia Angel Georgiev BGNES Снимка: БГНЕС, архив

Главният прокурор Иван Гешев внесе в парламента искане за сваляне на депутатския имунитет на двама народни представители от „Възраждане“ – Ангел Георгиев и Веселин Вешев.

Срещу двамата има внесен обвинителен акт в Софийския районен съд за телесна повреда и хулиганство. Съдът е спрял делото на 9 декември 2021 г., тъй като А.Г. е избран за народен представител в 47-ото Народно събрание, а В.В. е избран за общински съветник. С определение от 16 август 2022 г. на същия съдебен състав наказателното производство по делото не е възобновено, защото В.В. е останал лице с имунитет, а "за изясняване на фактическата обстановка и правилното разглеждане на делото, същото следва да се гледа с участието на двамата подсъдими", предаде БТА.От април тази година двамата са обявени за народни представители и отново се явяват лица с имунитет.

Продължаването на наказателното преследване срещу народните представители е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие от тяхна страна, уточняват от прокуратурата.