Политика

Главният прокурор официално поиска депутатския имунитет на Бойко Борисов

От Euronews България Euronews България

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-то Народно събрание искане за сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов по предложение на Софийската градска прокуратура.

В предложението на наблюдаващия прокурор от СГП се посочва, че по делото е необходимо да бъдат извършени "действия по разследването, включително и привличане в качеството на обвиняем, които са с характер да засегнат правната сфера на народния представител".

Съгласно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 136, ал.3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание възбуждането на наказателно преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Борисов.

Скандалът, добил популярност като "Барселонагейт", тръгна през 2018 година. Тогава българският евродепутат Елена Йончева подаде сигнал до българската прокуратура въз основа на журналистическо разследване, което откри възможно пране на пари чрез имотна сделка в Барселона. В разследването бе замесено и името на бившия премиер Бойко Борисов.

Прокуратурата у нас обаче не се задейства по този сигнал, а се самосезира през 2020 г. по испанските публикации, според които полицията и отряда за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали бившият премиер Бойко Борисов има отношение към международна схема за пране на пари, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми.

Тогава нашумя и името на бившата манекенка Борислава Йовчева, която според журналистическото разследване живеела заедно с детето си в луксозното барселонско имение - обект на полицейското внимание. Самият имот бил апортиран на нейна фирма. А втората фирма според разкритията на Елена Йончева тогава реализирала крупни приходи от хора, свързвани с Борисов.

През март 2021 година испанската прокуратура прехвърли разследването изцяло на българската. Доскоро официално развитие по случая не е имало.