Политика

"Знам достатъчно за къщата в Барселона": Ивайла Бакалова обяви, че е получавала заплахи (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Ivaila Bakalova Снимка: БГНЕС

„Знам достатъчно за къщата в Барселона и затова ще дам показания като свидетел. Получавала съм заплахи заради този случай“. Това заяви бившата „Мис България“ Ивайла Бакалова пред репортери преди да влезе в сградата на прокуратурата, където трябва да даде показания по разследването „Барселонагейт“. Снощи СГП предложи на главния прокурор Иван Гешев да поиска депутатския имунитет на Бойко Борисов заради досъдебното производство по случая.

"Радвам се, че прокуратурата се събуди и започна да разследва", каза още Бакалова. "Мисля, че много хора знаят много по този казус, просто сигурно ги е страх да говорят", допълни тя.

Бакалова припомни, че мъжът до нея (Веселин Денков – б. р.) също има стари обвинения, които съдът не приема и затова връща разследванията.

Ивайла Бакалова е в близки отношения с бившата манекенка Борислава Йовчева. Тя според журналистическото разследване, откъдето тръгна целия случай и в което бе замесено името на бившия премиер Борисов, живеела заедно с детето си в луксозното барселонско имение - обект на полицейското внимание. Имотът бил апортиран на нейна фирма. А втората фирма според разкритията на Елена Йончева тогава реализирала крупни приходи от хора, свързвани с Борисов.

Още през 2021 година, след като скандалът вече бе избухнал, Бакалова даде интервю пред "Антикорупционен фонд", в което разказа, че е помагала на Борислава Йовчева в Дубай, където живее от години.

"Сега го коментирам, защото в крайна сметка това е вид семейство за господин Борисов въпреки че той отрича. А моето семейство е от 7 месеца в ареста", казва Бакалова. Интервюто е дадено, след като съпругът й Веселин Денков бе арестуван с обвинение за лихварство. Разговорът на Бакалова с фонда е броени седмици след падането на последното правителство с премиер Бойко Борисов. 

След като даде показания пред прокурор, Ивайла Бакалова обаче не говори пред репортерите. 

Валентин Златев: Законът ми забранява да изнасям информация

След нея за разпит се яви и бившият шеф на "Лукойл България" Валентин Златев. Той каза само, че не знае защо е извикан. И че няма информация по т. нар. "Барселонагейт".

След като бе разпитан, Златев потвърди, че досъдебното производство, по което е извикан, е именно "Барселонагейт".

"Новината днес е, че всъщност няма новина. Тя беше съобщена вчера от един сайт. Както казах, съм поканен да дам отговор като свидетел по едно отново нашумяло дело. Отговорих в рамките на своята информираност и своята компетентност. Надявам се да съм бил полезен", каза още Златев, предаде БГНЕС.

Попитан има ли неговият служител Александър Чаушев финансовата възможност сам да си купи къща, за която се твърди, че струва около 5 млн. евро, Златев отговори: "Не вярвайте никога на твърдения, първо. Второ, законът ми забранява да изнасят конкретна информация по актуално досъдебно производство, така че ще ви помоля да попитате компетентните органи."

Той отрече да знае подробности по "Барселонагейт", като уточни, че друг път не е викан друг път на разпит по това дело. "Аз се явявам, не си обяснявам", каза още Златев.

"Пак ви казвам, не мога да изнасям информация, но не вярвайте на слухове. Забранено ми е по закон", заяви бизнесменът по повод на появилата се информация, че той е осигурил парите за купуването на къщата и дали е питан по време на разпита за това. Златев отбеляза, че с Чаушев не са си толкова близки, за да му споделя каквото и да било.

 

Изискване от ЕП

Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент (ЕП) изисква информация по развитието на разследването за „Барселонагейт“ от 2020 г., заяви евродепутатът от групата на социалистите и демократите Елена Йончева, цитирана прессофиса й. Йончева е единственият представител от България в структурата, съставена от едва 14 членове на ЕП. Сред правомощията на групата е да следи за спазването на върховенството на закона и демократичните принципи в държавите членки.

България е под наблюдение на групата от лятото на 2020 г., по инициатива на Йончева. „Барселонагейт“ е във фокуса на вниманието на евродепутатите от септември 2020 г., когато бяха изпратени въпроси до българските власти за случая, се припомня в съобщението.

 

Очаквайте подробности.