Икономика

Първият товарен дрон може да извърши търговски полет тази година

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Полетите на "Черни лебеди" в небето може да станат нещо обичайно много скоро. На тази птица е кръстен първият товарен дрон, а с него създателите му - братята Константин и Свилен Рангелови, очакват да започнат превоза на стоки в Гърция още тази година.

До тази цел ги доближи успешният тест на летателния апарат на летището в Балчик миналия месец.

 

Продължаваме тестовата програма, трябва да я продължим и в края на годината ще имаме готовност да стартираме първите търговски полети. Имаме лиценз и ще подраним с няколко години спрямо останалите. Вълнуващо е. Ще започнем с полети до Гърция, през островите, а след това - към Средиземно море, до Италия, Малта и други държави.

Свилен Рангелов, съосновател на Dronamics

С компанията си Dronamics двамата братя се надяват да създадат по-евтин, бърз и екологичен начин за транспорт на стоки по целия свят. Дронът им "Черен лебед" се управлява дистанционно и може да превозва близо 350 кг товари на разстояние до 2500 км. Това е и първият подобен летателен апарат с лиценз за работа в Европа. 

Според експерти обаче има още много препятствия до товарния полет.  

 

Това, което Dronamics постига, е забележително. България не е имала самолет от средата на XX век. Тепърва им предстои дълъг път, включително сертификати, поддръжка, производство.

Стефан Христозов, Институт по роботика към БАН

Тази година Dronamics набра 40 млн. долара финансиране от инвеститори в 12 държави. Когато стартират компанията, братята Рангелови си обещават да не се бръснат до първия успешен полет на "Черния лебед". Така преди дни за първи път от близо 10 години се видяха без брада.