Добро Утро, Европа

Стратегията на ЕС за дроновете е те да заработят от 2024 година

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Това може да е таксито на бъдещето. Не на далечното, а на близкото бъдеще. Плановете са през 2024 г. производителите на дронове или въздушни таксита да започнат да предлагат продуктите си на широката общественост. Но при такъв скок в технологиите толкова скоро, много хора си задават въпроса: безопасни ли са? Директорът на Европейската агенция за авиационна безопасност отговаря утвърдително.

 

Работата ми е да се уверя, че единствените превозни средства, които могат да летят, са безопасни. Защото ние сме ги сертифицирали. Това означава, че проверяваме дали то има същото ниво на безопасност като търговски самолет. Така че, ако вече летят през 2024 г., то е защото са безопасни.

Патрик Ки, изпълнителен директор на Агенцията за авиационна безопасност на ЕС

Това безпилотно въздушно такси, представено на изложение в Брюксел, има за цел да бъде пуснато в експлоатация до Олимпийските игри в Париж през 2024 г. и да превозва хора из града. 18-те напълно електрически ротора на „Volocity“ не отделят никакви емисии и са четири пъти по-тихи от обикновените хеликоптери. Той може да прелети на разстояние около 20 километра. Тази еко функция се вписва напълно в стратегията на Еврокомисията за безпилотни летателни апарати, която се стреми да интегрира въздушните таксита в инициативата за "интелигентни, зелени и цифрови градове". Стратегията има за цел да доразвие европейския пазар на дронове.

 

Един от проектите ни, SAFIR-Med, вече показва колко е важно да се доставят медицински материали, кръвни проби, органи, каквото и да било, от болница до лаборатория или друга болница. Тя е по-безопасна, по-бърза и по-устойчива.

Андреас Бошен, изпълнителен директор на Съвместното предприятие SESAR

Проучване в цяла Европа показва, че приемането на медицинските доставки с дронове е над 50%, но все още не е достигнало тази граница за такситата и личните услуги.

Понастоящем малко хора могат да си позволят въздушно такси, но Брюксел и производителите се надяват това да се промени в близко бъдеще.