Общество

Ще се повишат ли цените на мобилните услуги, и правомерна ли е клаузата в Общите условия на операторите?

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Малко след началото на новата година клиентите на един от трите оператора получиха съобщение, че абонаментният им план ще поскъпне с до два лева. Според създателя на платформата "Ние потребителите" Габриела Руменова клаузата, заложена в общите условия на мобилните оператори, е в ущърб на потребителите.

"Тя не дава възможност на потребителите поне да се откажат от договора след като телекомът едностранно е променил условията на цената, което е едно от най-важните условия по договора с клиента. Така че ние смятаме, че това е неравноправна клауза", казва Руменова.

Предстои Комисията за защита на потребителите да се произнесе дали мобилните оператори имат право едностранно да вдигат цените. 

"Комисията е подела една кампания за общите условия на мобилните оператори с цел да се осигури тази равнопоставеност, залегнала в закона между потребителите и търговците", категоричен е Ангел Джалев от КЗП.

Ако регулаторът прецени, че клаузата е в ущърб на клиентите, въз основа на решението на комисията, потребителите ще могат да заведат общ съдебен иск срещу всяка компания, повишила цените. 

"Биха могли не само да не плащат в бъдеще, но и всъщност да им бъдат върнати парите и от минали периоди. Ако тя е недействителна то това е равносилно тя никога да не е съществувала", продължава Руменова.

От Комисията обаче припомнят, че регулаторът няма правомощията да намалява цените, а да осигури максимално честни условия за потребителите. 

"Ако са го подписали трябва да се съобразят с него. Пак ви казвам, тези договори са едни типизирани договори и общо взето потребителите няма как да влияят на клаузите в него", завършва Джалев.

В общите условия за предоставяне на телекомуникационни услуги на трите мобилни оператора е записано следното: 

"Не по-често от веднъж в рамките на една календарна година операторът има право да индексира цените на услугата, като ги коригира с процент не по-висок от месечния индекс на потребителските цени, определен от НСИ, натрупан за периода след последното определяне на съответната цена. С приемането на Общите условия Абонатът се съгласява с методиката за корекция на цените, извършена при условията на настоящата т. 114.1. Ако прилагането на индексацията е довело да значително увеличение на цените, Абонат - физическо лице има право да прекрати договора си с 30-дневно писмено предизвестие без да дължи неустойки".

Ако останалите два мобилни оператора също повишат цените, най-вероятно поскъпването ще се усети от потребителите в сметките им през февруари.