Европа

Главният редактор на Euronews Румъния: Ротацията у нас може и да не се случи, кашата е голяма

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

България е на прага на първото в историята си ротационно правителство. В подобна ситуация преди две седмици беше и северната ни съседка Румъния. На 26 май настоящият премиер Николае Чука трябваше да подаде оставка и да бъде сменен от лидера на социалистите Марсел Чолаку. Смяната обаче не се случи и беше отложена за неопределен период от време. Какви са причините за провалената ротация и може ли България да почерпи опит от нашите съседи. Отговорите на тези въпроси потърси Георги Карамфилов от главния редактор на Euronews Romania Андра Дяконеску:

„В Букурещ на 26 май имаше учителска стачка и настоящият министър-председател Николае Чука, бъдещият премиер, се разбра с президента, че ротацията няма да се осъществи, докато тече тази стачка, а тя все още не е приключила“, сподели Дяконеску в ефира на Euronews PrimeTime.

В този момент политиците не знаят какво точно да правят. Времето не е техен съюзник, защото в края на юли ще изтече настоящата парламентарна сесия и поради това ние се намираме в пълна неяснота дали изобщо ротацията ще се осъществи. Ако парламентът излезе във ваканция и стачката продължава, то ротацията няма как да се осъществи. Това предизвиква сериозни трусове сред управляващите. И двете партии има гласове, които настояват смяната да бъде извършена.

„Миналата седмица бяхме на прага на законопроект, който предвиждаше увеличение на заплатите на учителите, само че преподавателите не бяха доволни на това увеличение и сега са в очакване на ново, по-голямо“, обясни Дяконеску.

По думите ѝ има политици в социал-демократическата партия, които искат ротацията да се случи, но „кашата в образованието е голяма“.

Главният редактор на Euronews Romania посочи, че положителното в цялата ситуация е, че има правителство.

„В момента се водят преговори, но те вървят постоянно. Има слухове, че Николае Чука ще управлява през цялото лято и след това ще подаде оставка“, отбеляза Дяконеску.

Стачката отложи ротацията, но още преди това се водиха преговори за бъдещия състав на кабинета, но нямаше единомислие и достатъчно доверие. И без стачката, имаше неяснота дали ротацията ще се случи въобще.

„Като журналист и гражданин на Румъния мога да кажа, че всяка държава се нуждае от стабилност, но тя е много крехка. Няма никаква яснота тази прословута ротация кога и как ще се случи. Не знаем дали тази ротация въобще ще доведе до нещо добро за страната. Това, което знаем е, че настоящият премиер Николае Чука няма легитимност да преговаря с учителите, защото все пак ще бъде сменен. Бъдещият министър-председател Марсел Чолаку пък все още не е договорил своя кабинет с коалицията, а ако Чука обещае нещо, то ще трябва да бъде изпълнено от Чолаку. Много е тънък момента в настоящата ситуация, но не можем да споделим опит с вас, защото ротацията все още не се е случила“, каза още главният редактор на Euronews Румъния Андра Дяконеску.

Целия разговор вижте във видеото.