Европа

Румънската ротация се отложи – настоящият премиер отказа да подаде оставка

От Euronews България Euronews България
Nicolae Chuka Снимка: AP, архив

Ротирането на премиерския пост в Румъния се отложи, след като настоящият премиер Николае Чука отказа да подаде оставка заради стачка на учителите.

„Няма да подавам оставка като премиер на Румъния и ротацията на правителството няма да се състои, докато не разрешим проблема с учителите и стачката и протестите не спрат“, съобщи на извънредна пресконференция румънският министър-председател.

Съгласно споразумението между двете най-големи партии в Румъния от 2021 г. Чука, който е лидер на Нацианалнолибералната партия, трябваше да се оттегли от поста днес и да бъде заменен от социалдемократа Марчел Чолаку - председател на Камарата на депутатите и на Социалдемократическата партия, припомня БТА.

По този начин следваше да се осъществи ротацията на властта между коалиционните партньори.

От 22 май учителите в Румъния са в обща стачка. Те настояват за увеличение на заплатите. Вчера в Букурещ се проведе поредния масов протест на учители. За 30 май е насрочена нова демонстрация.

Отлагането на ротацията на премиерския пост е още едно доказателство за провала на това правителство“, заяви председателят на опозиционната партия “Съюз за спасение на Румъния” Каталин Друла.

„Слушах с учудване изявленията на (премиера Николае) Чука и (лидера на социалдемократите Марчел) Чолаку. Те са лидери, напълно откъснати от реалността. Пет месеца говорят само за тази ротация, кой какво министерство получава, какво е политическото бъдеще на г-н Чука. Правителството на СДП-НЛП е правителство на провала”, каза Друла.

Той коментира, че в деня, в който е трябвало да стане ротацията, се случва първата обща стачка в образованието за последните 18 години и учителите са на улицата, училищата са затворени, а децата са вкъщи.