Добро Утро, Европа

Д-р Иванов: Младите в РСМ са пробългарски настроени

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Когато Република Северна Македония (РСМ) кандидатстваше за членство в НАТО България беше една от първите страни, които я подкрепи.

Така д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор и преподавател в Софийския университет отговори на обвинението на албанския премиер Еди Рама, че България е похитила РСМ и Албания по пътя им към Европейския съюз (ЕС). По думите на д-р Иванов, едно подобно изказване е недопустимо и българските институции трябва да реагират в най-кратък срок, за да не се допусне дипломатически скандал.

Въпреки силните страни на френското предложение, в момента ставаме свидетели на една систематична антибългарска кампания в РСМ. Предпоставките за това са исторически, културни и дори религиозни. Те са съществували и ще продължат да съществуват занапред, и ще създават проблеми пред РСМ да се присъедини към ЕС, смята политологът.

Младото поколение в Македония е пробългарски настроено, но старото поколение интелектуалци – съвсем не. Там откровено се говорят неща, които нямат нищо общо с историческата реалност. Това е едно търсене на национална гордост и идентичност, което трябваше да приключи още с разпадането на Югославия, каза още д-р Иванов.