Европа

Ковачевски отхвърли френското предложение, у нас се карат, в ЕС са разочаровани

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски отхвърли предложението на Франция.

Северна Македония и Албания, както и регионът не трябва да допускаме да тъпчем на едно място заради държава-членка на Европейския съюз, която просто не успява да координира и да осигури отблокирането на нашия европейски път“, каза премиерът Ковачевски в Брюксел, предаде БГНЕС.

Не трябва да позволяваме двустранните въпроси да се превърнат в многостранен проблем“, каза още Ковачевски, имайки предвид предложението на Франция.

"Предложението в тази форма е неприемливо за мен, за президента, за правителството, за коалиционните партньори и за гражданите на Северна Македония", каза премиерът Ковачевски в Брюксел. 

От своя страна сръбският президент Александър Вучич написа в Туитър: "Отличен разговор с канцлера Карл Нехамер. След срещата ЕС-Западни Балкани обсъдихме двустранните отношения, геополитическата ситуация и европейския път на Сърбия, който Австрия напълно подкрепя".

У нас обвиненията между политическите сили започнаха още от сутринта и продължиха по време на обсъжданията в Комисията по външна политика. А европейските лидери не скриха разочарованието си от развоя на събитията на Срещата на върха на лидерите от Европейския съюз и Западните Балкани.