Политика

Външната комисия прие предложението на ДБ за френското решение

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Външната комисия на Народното събрание прие предложението на "Демократична България" за Република Северна Македония и отхвърли другите два проекта на решение – на ДПС и на ГЕРБ-СДС. Очаква се утре темата да бъде предложена за обсъждане в пленарната зала.

Проектът за решение гласи, че 47-ият парламент възлага на правителството да одобри предложението на френското председателство на ЕС за вдигане на ветото за старт на преговори за еврочленство над Северна Македония. В документа обаче  се поставя изричното изискване то да бъде прецизирано и подобрено в защита на българския национален интерес. 
Според проекта за решение, правителството в оставка може да одобри предложените от Председателството на Съвета на ЕС Преговорна рамка и Заключения на Съвета, само ако бъдат изпълнени няколко условия.
Първо, двата документа да се прецизират така, че 
да гарантират вписването на българите в Конституцията на Северна Македония там, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи.
Второто, в двата документа да стане ясно, че нищо в процеса на присъединяване на РСМ в ЕС не може да бъде тълкувано като признание от Република България на съществуването на “македонски език”.
Трето, да се дадат гаранции, че
 добросъседството остава хоризонтален критерий до края на преговорите на Скопие за еврочленство, като за изпълнението му Еврокомисията регулярно ще информира Евросъвета.
Четвърто, периодичният преглед на изпълнението на договора за 
добросъседство със Северна Македония трябва да бъде оповестяван и в рамките на преговорния процес.