Европа

Euronews от Брюксел: Срещата на върха за Западните Балкани се провали

От Марина Матева Марина Матева Водещ

След вътрешнополитеческите сътресения - ключова среща на евролидерите за раширяването на съюза. От Брюксел предава кореспондентът на Euronews Седжио Кантоне. 

 

Здравей, проведоха ли лидерите дискусии, свързани с френското предложение, и какви препоръки дадоха на България?

Имаше опити да се проведат такива дискусии, но не се реализираха, тъй като срещата на върха на Западните Балкани се провали. Министър-председателят на Северна Македония и този на Албания, както и президентът на Сърбия Вучич, излязоха с декларации, че са разочаровани от резултата от срещата. Да, България би могла да се окаже проблем. Правителствената криза в страната поставя допълнителна пречка към проблема с разрастването на ЕС, но кандидатурите на Украйна и Молдова бяха основният политически фокус на тази среща на върха. Може би въпросът със Западните Балкани ще бъде оставен на заден план в името на държавността, в името Украйна да получи шанса да бъде кандидат-членка в ЕС.

 

Ще одобрят ли европейските лидери статута на Украйна като кандидат-членка на ЕС?

Почти сигурно е, че това би могло да се случи. Днес или скоро, много вероятно е Украйна да получи официално статут на кандидат-членка заедно с Молдова. Това би било огромна стъпка за двете държави и за ЕС, но трябва да припомним че този статут не означава членство. Понякога отнема години докато страна кандидат-членка се присъедини в Европейския Съюз. Например Турция, която придоби статут на кандидат-членка през 2004 г., но все още чака за интеграция в Съюза. Същото се отнася за Сърбия и други държави. И така, това е голяма крачка напред и от политическа гледна точка това би било важно послание към ЕС, но има много проблеми за разрешаване по пътя към изпълняване на европейските стандарти. Да вземем за пример България, и на вашата страна й отне много време докато се присъедини към Съюза през 2007 г.

 

Дали предложението да бъде отменено правото на вето върху външнополитически въпроси ще бъде обсъждано?

Имало е подобни дискусии, но са все още несериозни. Външната политика представлява повод за ревност от държавите-членки и тяхната автономност. В този смисъл правото на вето върху външнополитически въпроси вероятно ще бъде едно от последните отменени права в ЕС, вероятно ще отнеме години, също така. Или поне толкова дълго, колкото отнеме и на Украйна и Молдова да се присъединят.