Euronews Primetime

Любчо Нешков: ЕС разбра с каква политика в РСМ си има работа

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Македонската страна направи с френското предложение, това което прави от години по отношение на решаването на спора с България – нежелание да се намери решение и изход от ситуацията и да имаме нормални взаимоотношения. Новото в случая е, че ЕС разбира с какво управление, идеология и официална държавна политика има проблем.

Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria журналистът Любчо Нешков.

По думите му, френското предложение съдържа три елемента. Първият са заключенията на Европейския съвет, вторият е преговорната рамка и третият, т. нар. протокол. Тези три неща заедно правят едно цяло, нито едно от тях не виси във въздуха. Заключенията са – даваме зелена светлина. Обръщаме се към преговорната рамка, какво включва тя – основно българските искания. Как те се контролират – чрез протокола, потвърждава ги Европейският съвет, коментира Нешков.

Българските политици, включително и Кирил Петков, който в продължение на месеци отричаше, че преговаря, че има френско предложение и проект, създаде един хаос, което доведе до това българското общество да се притеснява, допълни той.