Общество

"Годината на войната" по Euronews Bulgaria получи награда на конкурса за тв журналистика "Свети Влас"

От Euronews България Euronews България

Награда за телевизионна журналистика получи Euronews Bulgaria на годишния конкурс "Свети Влас". Отличието е за "Годината на войната" - мащабна продукция на българския канал на Euronews, която отбеляза годишнината от нахлуването на Русия в Украйна и бе излъчена на 24 февруари в пет държави. В рамките на предаването журналистите на Euronews от Румъния, Сърбия, Албания, Грузия, Украйна, Франция и България припомниха трагичните събития от началото на войната и анализираха нейното отражение върху собствените си страни, Европа и света.

Главният редактор на Euronews Bulgaria Марина Стоименова и изпълнителният продуцентт на телевизията Надя Ганчева бяха номинирани за престижното отличие, което от 2011 година награждава постиженията в българския телевизионен ефир. 

Голямата награда на конкурса получи Александър Марков от БНТ с документалния си филм за войната в Украйна. Специални отличия бяха присъдени на Лора Крумова от Нова тв за серия интервюта по повод “Магнитски”, и на Бесте Сабри от бТВ за кореспонденциите й от епицентъра на земетресенията в Турция.  

Носители на наградата в различните категории до момента са били Нери Терзиева, Милен Цветков, Димитър Цонев, Мартин Карбовски, Сашо Диков, Тома Томов, Елена Йончева, Миролюба Бенатова, Мария Цънцарова, Емил Кошлуков, Ани Цолова и Виктор Николаев, Антон Хекимян, Бойко Василев, Николай Дойнов.