Общество

„Годината на войната“ по Euronews Bulgaria с номинация за голямата тв награда „Свети Влас“

От Euronews България Euronews България
Nadia Gancheva Marina Stoimenova EB

Марина Стоименова и Надя Ганчева от Euronews Bulgaria бяха номинирани за престижната годишна награда за телевизионна журналистика „Свети Влас“. Те влязоха в списъка с „Годината на войната“ – мащабна продукция на българския канал на Euronews, която отбеляза годишнината от нахлуването на Русия в Украйна и бе излъчена на 24 февруари в пет държави. 

Журналистите на Euronews от Румъния, Сърбия, Албания, Грузия, Украйна, Франция и България припомниха трагичните събития от началото на войната и анализираха нейното отражение върху собствените си страни, Европа и света.  

Продукцията може да бъде гледана на всички дигитални платформи на Euronews. С нея Марина и Надя заслужено бяха номинирани за наградата, която от 2011 година дава отговор на въпроса „Кои са най-добрите тв журналисти“, пише „24 часа“, който е медиен партньор на конкурса. 

Марина е главен редактор на Euronews Bulgaria. Тя оглави българския канал на европейската телевизия през 2021 година след сериозен конкурс във Франция. А Надя като заместник-главен редактор отговаря за цялостната програма и темите в ефира на Euronews Bulgaria. 

Сред останалите номинирани за „Свети Влас“ журналисти са Александър Марков от БНТ с документалния си филм за войната в Украйна, Лора Крумова от Нова тв със знаковите си интервюта по повод закона “Магнитски” и Бесте Сабри от бТВ за кореспонденциите си от епицентъра на земетресенията в Турция.  

Носители на наградата в различните категории до момента са били Нери Терзиева, Милен Цветков, Димитър Цонев, Мартин Карбовски, Сашо Диков, Тома Томов, Елена Йончева, Миролюба Бенатова, Мария Цънцарова, Емил Кошлуков, Ани Цолова и Виктор Николаев, Антон Хекимян, Бойко Василев, Николай Дойнов. 

За първи път и зрителите ще могат чрез гласуване да участват в излъчването на победителя. Ако желаете да подкрепите Марина и Надя, можете да го направите тук.