Общество

Вдъхновител на годината: Бъдете Човек на годината за някой друг

От Марина Стоименова Марина Стоименова Редактор
Global_And
Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Благодаря на вас, защото тази награда не е лична. Тя нямаше да се случи без вас, защото вие правите Euronews и се борите заедно с мен да върнем нормалността в журналистиката.

Това каза главният редактор на Euronews Bulgaria Мария Стоименова, която получи наградата Жена на годината в категория „Медии“ на списание GRAZIA.

 

Тези награди са посветени на смелите и силни жени, но аз няма да категоризирам само жени, защото в екипа имаме страхотни момчета, страхотни мъже. Иска ми се да не трябва да се бием в гърдите за това, че сме били смели и силни, защото нашата професия го изисква така или иначе. И много искам да върнем нормалността в нея.

Марина Стоименова, главен редактор на Euronews Bulgaria

Другата тема е още по-важна – борбата с домашното насилие, каза още Марина.

Много самоуверено приех поканата за конкурса, защото това са моите води, все пак и книга съм написала по темата - „Новата прическа на Вики“. Не съм спряла да се занимавам с това от години, да контактувам с жени и да им помагам, каза Цветелина Цекова, която бе отличена като Вдъхновител на годината.

 

Чудех се какво да кажа на всички хора там и какво да ми е посланието. Осъзнах, че най-важното нещо, което искам да предам е, че ние трябва да си помагаме като жени и не само като жени, а като хора. Тази връзка между нас е свещена. Връзката между човек и човек е нещото, което най-често помага на човек в беда да се измъкне.

Цветелина Цекова

Това тласка човек да бъде по-смел, особено ако виждаш пред себе си някой, който е успял да го направи и той е там, за да те вдъхнови и да ти покаже, че е възможно.

Нещото, което винаги ми е давало стимул и ми дава сили да говоря на тази тема е именно желанието да помагам на други в моята ситуация. Знам какво е – сякаш си в една изолация, отделен от другите хора. Ти си сам. Знам колко е важно някой да разчупи тези стени, които са около теб и да ти подаде ръка, която ти да можеш да хванеш, за да излезеш от тази тъмница, допълни Цекова.

Ние като журналисти трябва да говорим, да даваме думата на хората, които са минали през това. Запомних едно изречение на Цветелина, което наистина много ми повлия: „Бъдете Човек на годината за някой друг“. Когато говорим за домашно насилие много често си представяме физическото. Има и психическо насилие, което в много случаи води до още по-сериозни щети, каза още Марина Стоименова.

Психическото насилие е най-трудно преодолимото. Искам да кажа и че насилието не е само от мъже към жени, то няма пол. Просто чисто статистически се води, че има повече жертви жени, защото ние физически сме по-слаби. Но не е така – има мъже, които са жертви, има и деца, които са жертви, има родители, които са жертви на децата си. Насилието има много измерения. Молят човек на годината е моята майка. Тя винаги ще бъде моят човек на годината, защото тя е жената, която ме вдъхнови на времето да направя крачката и да имам различен живот за себе си и за детето си, каза Цветелина Цекова.

Тази година вие сте моите хора, пък каза Марина към екипа на Euronews. “Важно е да има с кого да се бориш, когато имаш кауза, а ние имаме кауза.“

Вижте цялото интервю във видеото.