Свят

„Сотбис“ предлага знакови аксесоари на Фреди Меркюри

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Той беше кралят на „Куин“ и неговата корона може да стане ваша – срещу съответна сума. Голяма колекция на Фреди Меркюри от костюми, изобразително изкуство и ръкописи на текстовете на We Are the Champions и Killer Queen ще бъдат предложени на търг през септември.

Геният бе казал навремето, че иска да живее викториански живот, заобиколен от „изящен безпорядък“. Преди да си отиде от пневмония, свързана с вируса на СПИН, той оставя вещите си на своята близка приятелка Мери Остин.

Да намерим това количество материал, останал скрит и неизучен, не ни се случва често. Повечето важни неща ги има в архивите или музеите. Тук имаме толкова много неща, които ще бъдат изучавани, а феновете ще разпознаят. Ще бъде супер вълнуващо излагане в Лондон, когато извадим всички лотове.

Касандра Хатън – специалист в „Сотбис“

Мери Остин е запазила непокътната по-голямата част от наследството на Фреди, но е взела „трудно решение“ за продажбата. Сред лотовете са писани на ръка стихове на „Бохемска рапсодия“, те разкриват, че авторът е обмислял различни варианти за заглавие.

Някои хора спекулират, че това са 5 или 6 песни, слепени в едно. Но ръкописите показват, че това е една история, много внимателно оркестрирана от Меркюри. Той е искал оперната ария да бъде тук. Да се чуе. Речникът, с който си играе. Първоначално е мислел за заглавие „Монголска рапсодия“, но след това го е задраскал и променил на „Бохемска рапсодия“.

Касандра Хатън – специалист в „Сотбис“

Сценичната корона на Меркюри, която копира тиарата на Свети Едуард, с която Чарлз III бе коронясан за британски монарх, е оценена в диапазона 60 000 – 80 000 паунда.

Фенове с по-малък бюджет могат да наддават за сребърния гребен за сресване на мустаци от „Тифани“ – експонатът върви между 400 и 600 паунда.

Някои артикули от около 1500 ще бъдат показани в Ню Йорк, Лос Анджелис и Хонконг през юни.

Търгът е насрочен за септември.