Култура

Френската режисьорка Жюстие Трие е големият победител на 76-ия филмов фестивал в Кан

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Жюстие Трие спечели “Златна палма” за филма "Анатомия на едно падение". Лентата разказва историята на писателка, която е заподозряна в убийството на съпруга си. Трие е третата жена режисьор, която печели престижната награда.

Това е голяма чест за мен. Лудост е. Все още не мога да го осъзная. Но това е голям, голям, голям подарък за мен и за моя екип.

Жюстин Трие

Втората голяма награда беше отредена на британския режисьор Джонатан Глейзър за "Зона на интерес”. Филмът пресъздава живота на семейството на комендант от нацисткия лагер на смъртта Аушвиц и е адаптация на романа на Мартин Еймис, който почина в края на миналата седмица. 

Знаехме за болестта на Еймис от няколко седмици. Успяхме да му покажем филма. Той беше невероятен. Истински джентълмен.

Джонатан Глейзър

Призът за най-добър сценарий отиде в Юджи Сакамото за филма "Чудовище", а наградата на журито спечели "Паднали листа" на Аки Каурисмаки. 

Японецът Коджи Якушо получи наградата за най-добър актьор за ролята си на чистач на тоалетни от Токио във филма „Съвършени дни“ на Вим Вендерс. 

Мерве Диздар спечели статуетката за най-добра актриса за работата си във филма "За сухите треви", който разказва за живота на учител от Източен Анадол.

Почетни "Златни палми" тази година получиха актьорите Майкъл Дъглас и Харисън Форд.