Култура

Лентата „Жана дьо Бари“ с Джони Деп откри фестивала в Кан

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Плеяда от звезди на откриването на филмовия фестивал в Кан с Катрин Деньов като почетен гост на събитието. Тази година, почетната „Златна палма“ ще бъде връчена на американската легенда Майкъл Дъглас.

76-тото издание на фестивала беше официално открито във вторник вечерта, а на червения килим се явиха редица известни имена от индустрията, поканени имаше от цял свят – от Ума Търмън до Мадс Микелсен и Хелън Мирън.

Тази година шведският режисьор Рубен Остлунд, двукратен носител на "Златна палма", е председател на журито. На червения килим той беше заобиколен от всички членове на журито, което тази година е съставено от особено млади артисти.

21 филма се борят за Златната палма, а 9-членното жури е съставено от актьори, актриси и режисьори.

Филмът, с който се откри фестивала беше представен извън конкурсната програма. Лентата „Жана дьо Бари“ с участието на Джони Деп, се смята като реабилитираща за актьора, който премина през съдебен процес и грандиозен скандал с бившата си съпруга Амбър Хърд.

Лентата е на френската режисьорка и актриса Майвен льо Беско. Деп е в ролята на крал Луи XV. Разказва за романтичния и изпълнен с любов живот на жената, станала любима любовница на краля.

Историята на Жана дю Бари е историята на една свободна жена, която се освобождава от условностите на двора във Версай. Една женска визия, но не непременно феминистка...Премиерата на филма във Франция и Европа е по време на филмовия фестивал в Кан.

"Най-големият фестивал в света представя в продължение на 12 дни най-доброто от световното кино от петте континента. Ленти от големи имена като Мартин Скорсезе, Вим Вендерс и Коре-Еда, но също така и от нови имена, особено от Европа и Африка.

Филми от независими автори, но също така и суперпродукции както последния „Индиана Джоунс“, който се очаква с голямо нетърпение на Кроазет този четвъртък, с присъствието на Харисън Форд. Накратко – дъжд от звезди и таланти – черешката на тортата от киното днес и утре.