Култура

Жана Караиванова: В киноиндустрията има огромен интерес към България

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

76-ото издание на кинофестивала в КАН официално е открит. 21 филма се съревновават за престижното отличие – кои имат най-големи шансове?

„Аз посещавам Кан всяка година, може би вече 15 години – и като продуцент, и като фестивален директор, когато правих фестивали в Ню Йорк и в София. Въобще работата ми е свързана с кино и този фестивал е задължителен, защото там се случват всички най-важни срещи, най-важни сделки. Там се кове бъдещето.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ Жана Караиванова – актриса, продуцент и бивш директор на Националния филмов център.

Имам срещи с едни от най-големите компании в света, които имат интерес да инвестират в България. Някои от тях вече инвестираха в България. Схемата за насърчаване на инвеститорите, която въведохме 2021 г. – т.нар. стимули за кинопроизводство, се сработва много добре. Интересът към България е огромен в киноиндустрията.

„До момента са инвестирани от продукции заснети в България около 100 млн. лева от въвеждането на схемата през март 2021 г. Киното има тази специфика, че когато се правят високобюджетни филми, това са огромни пари за кратко време“, добави Караиванова.

„Засега администрацията не успява да задвижи гладко процеса, така че парите да се изхарчват и да отиват при хората, а ги връща в бюджета“, посочи специалистът.

По думите ѝ последните години са били много силни за българското кино.

„Излязоха много хубави и разнообразни филми. Сега с това увеличено финансиране тези филми ще са двойно“, допълни Караиванова.

Целия разговор вижте във видеото.