Свят

Глобалното затопляне може да доведе до спад на световния БВП със 17%

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Сериозни наводнения, редуващи се с тежка суша, застрашават Европа. Европейската комисия приписва тези явления на изменението на климата, което става все по-осезаемо.

Сушата може да доведе до хранителна криза, която да се отрази и на икономиката. Ако глобалната температура надхвърли 3 градуса по Целзий, световният БВП ще намалее със 17%.

Само в Испания липсата на редовни дъждове при сегашното ниво на въглеродните емисии и покачването на температурите може да доведе до загуба на 7% от БВП.

Фермерите ще се адаптират към тази промяна на климата, към тези климатични условия. Трябва да припомним, че през последните 50-60 години световното население се е утроило и имаме задължението да го изхранваме.

Хавиер Фатас, Координация на организациите на фермерите и животновъдите

Изменението на климата е свързано и със състоянието на реките и водните басейни. Суша се наблюдава по-често в Средиземноморска Европа и особено в Испания. 75% от нейната повърхност е изложена на риск от т.нар. опустиняване.

През следващите години трябва да се адаптираме спрямо количеството вода, с което разполагаме и да опитаме да сме толкова продуктивни, колкото сме сега. Трябва да ставаме по-устойчиви с по-малко ресурси.

Хавиер Фатас, Координация на организациите на фермерите и животновъдите

Недостигът на вода ограничава производството на храна, а това може да се отрази и на политическата стабилност по света