Европа

Завод за обезсоляване на морска вода помага на Барселона да се справи със сушата

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Барселона, както и редица испански градове, са в хватката на продължителна суша. Испания регистрира най-горещия и сух месец април и близо 30% от страната се намира в режим на "извънредна ситуация".

На плажовете в Барселона са ограничили използването на водата. Туристите например не могат да ползват душовете, за да отмият солената вода от себе си.

Но технологията идва на помощ. Градът разчита на най-големия в Европа завод за обезсоляване на морска вода. Сега той работи на пълни обороти, за да осигури на агломерацията Барселона чиста питейна вода.

През последните две години, особено от януари 2022 г, вдигнахме нивото на производство няколко пъти, защото сме в период на продължителна суша.

Карлос Мигел – мениджър в завода за обезсоляване

Сега произвеждаме 180 хиляди кубични метра вода на ден – това е максималният капацитет, който можем да поддържаме, докато е необходимо.

Чрез процес на обърната осмоза морската вода от Средиземно море минава през системи за пречистване и филтриране, които отделят цялото количество сол от нея.

Процесът обаче е скъп, изисква много енергия, и налага търсене на алтернативи.

Когато говорим за суша, е чудесно да имаме такова решение. Справяме се, защото имаме инсталации за обезсоляване на морска вода. В противен случай щяхме да сме в много по-лошо положение. Но има и други източници, които могат да се използват – например регенерацията, повторната употреба на водата.

Хавиер Санчес-Виля – експерт по подпочвени води

Липсата на вода е особено остра в североизточната провинция Каталуния, чиито водни ресурси ще намалеят с 18% до средата на този век. Твърде вероятно е районът на Барселона да обяви извънредно положение заради сушата, което ще означава още по-строги ограничения върху ползването на вода.

Испания разполага с около 800 инсталации за обезсоляване, които могат да произвеждат 5 милиона кубични литра вода на ден за питейни нужди, земеделието и промишлеността. Ако това количество беше предназначено единствено за човешка консумация, то щеше да утоли жаждата на 34 милиона души – над 70% от населението на иберийската държава.