Добро Утро, Европа

Заради сушата: Мароко разработва нови сортове семена, устойчиви на безводие

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Мароко преживява най-тежката суша от 30 години насам. Безводието се отразява и на земеделието. За да се справят с проблема, фермери и учени обединяват сили за разработката на по-устойчиви сортове основни култури, като например пшеница. 

Учените кръстосват стари традиционни семена с по-нови. Те издържат повече на болести и суша.

В година на суша тези сортове показват подобрен добив от 30% в сравнение със старите сортове. Така че с това подобрение смятаме, че можем да се справим с това предизвикателство и да решим въпроса за продоволствената независимост.

Фаузи Беккауи, директор на Националния институт за агрономически изследвания

За да кръстосат растенията, учените използват традиционни земеделски техники. Новите видове пшеница, наречени "Нашит", "Джауахир" и "Джабал", вече са одобрени от правителството на Мароко.

Този фермер казва, че устойчивостта на културите е от голямо значение за производството на жито.

Благодарим на учените, защото те създават някои нови и отлични култури, които помагат на земеделците. Тези култури насърчават фермерите да продължат своята работа. Без тях земеделците щяха да се откажат от професията си, заради слабата реколта.

Слимани Абдала, земеделски производител

През 2016 г. учените представиха най-новите сортове в националния каталог за семена на Мароко. Те се изпращат на фабрики в Италия и Испания, за да се увеличи производството им.

Започнахме програма с тази цел преди три години. Днес разработваме нови култури и ги предоставяме на компании, които имат лиценз за производството им в големи количества, така че те да достигнат до фермерите след три или четири години.

Моха Ферахи, ръководител на отдела за подобряване и запазване на генетичните изследвания

Банката за семена в Рабат съхранява 116 000 сорта. По данни на Министерството на земеделието на Мароко сушата през 2022 г. е намалила реколтата от зърнени култури в страната с почти 70%. Според Института за агрономически изследвания в страната това е най-слабата продукция за последните 60 години.