Европа

В Италия борят сушата със смарт ферми

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Заради необичайно високите температури и ниските нива на река По италианските фермери търсят начини да пестят вода, особено през най-горещите месеци от годината. За тази цел залагат на съвременните технологии.

В италианския регион Емилия-Романя хиляди ферми разчитат на софтуера Irriframe, чрез който получават данни за растенията си директно на телефона. За да се случи това, изследователи събират информация по различни начини, включително с помощта на дронове.

 

Дронът прелита над цялото поле по предварително зададен маршрут, за да събере данни за растенията, включително за нуждата им от вода.

Франческо Каваца, изследователски център Acqua Campus

Специални сензори следят състоянието на растенията на всеки час.

„Тук сме поставили сензори вътре в растението, които ни позволяват да измерим скоростта на лимфния поток. Така знаем точно колко вода изсмуква растението от почвата“, обяснява Салваторе Джентиле, изследователски център Acqua Campus.

Симоне Коки е собственик на овощна градина с круши и използва Irriframe от години.

„Анализът на почвата например помага да знаем повече за слоевете глина, тиня и пясък“, казва той.

Освен това фермерите залагат на подземно напояване, което, заедно със следенето на данните за растенията, спестява до 70% вода.

 

Чрез технологиите и напоителната система намалихме наполовина потреблението на вода. Това е от полза и за насажденията, защото получават само толкова, колкото е необходимо.

Симоне Коки, собственик на фермата за круши Pascolone

Най-малко 72% от фермите в Емилия-Романя са абонирани за Irriframe и използват част от услугите на софтуера напълно безплатно.