Добро Утро, Европа

Фестивалът “Номади” се завръща в Мароко след 2-годишно отсъствие

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Дълбоко в пустинята на Мароко в продължение на 3 дни се провежда фестивалът “Номади”. Програмата включва изложби и дейности, свързани с номадството, като надбягване с камили, приготвяне на храна в пясъка. Целта е да се запазят старите обичаи в едно бързо развиващо се общество, доминирано от новите технологии.

Международният фестивал на номадите се стреми да съчетае различни дейности, свързани с номадството. Тази година фестивалът се завръща с богата програма: изложби и дейности, свързани с номадството, като например надбягване с камили, приготвяне и изпичане на хлебчета в пясъка.

Нуредин Буграб, директор на фестивала "Номади"

Централно място в номадската култура заема камилата - животно, което играе важна роля както по време на война, така и в търговията.

Благодарение на камилите арабската и ислямската култура се разпространява в Сахара - от Есауира до Кайро и от Танжер до Тимбукту. За мен ролята на камилата е безкрайна. Камилата поддържа живо наследството на номадите. От 2000 г. тя е включена в списъка на нематериалното наследство на ЮНЕСКО.

Исса Дико, директор на културен център

За първи път фестивалът покани трима разказвачи от Мали, Франция и Мароко, които завладяха публиката със своите истории.

Номадите и мароканското общество като цяло са базирали образованието на своите семейства и деца на разказването на приказки. Вечер бабата е събирала семейството си, за да им разказва истории, които самата тя е научила от своите майка и баба. Разказвала им е истории, пълни със силни послания.

Набила Ел Фахми, марокански разказвач

Ежегодното събитие се провежда в югоизточно Мароко, в малкия град М'хамид ел-Гизлан, известен с богатото си наследство и гостоприемство.