Свят

Джаз фестивал в Мароко предлага смес от стилове

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Иззад стените на древната мароканска крепост Шила се чуват мелодични звуци. След двегодишна пауза джаз фестивалът в Рабат отново е тук. От началото си през 1996 г събитието смесва елементи от европейския джаз с оригинална мароканска музика.

За 29-годишната Сукайна Фахси е сбъдната мечта да свири пред публика.

 

Това е много голям фестивал. Спомням си първия път, когато бях тук. Изпаднах в транс, докато слушах проекта на Рашид Зеруал с група от Европа. Казах си, че искам да бъда на тази сцена някой ден. И ето ме днес тук. Благодаря на Бог, благодарна и щастлива съм.

Сукайна Фахси, музикант

Зрителите се насладиха на изпълнение на квартет Меджик Спирит, колаборация между шведския тромпетист Горан Кайфес и музиканта Маджид Бекас, който смесва местната музика гнауа с други стилове.

 

За трети път съм тук. През 2005 г беше първият път и тогава срещнах Маджид Бекас, който е майстор. Влюбих се в мароканската музика – гнауа. Години по-късно заедно създадохме група. Очаквам с нетърпение да свиря отново с него след тази толкова дълга пауза заради пандемията.

Горан Кайфес, лидер на квартет Меджик Спирит

Самият Бекас смята, че сцената в Рабат е била трамплин за много марокански музиканти.
Организиран от делегацията на ЕС в Мароко, фестивалът осигурява културен мост между Северно и Южно Средиземно море, а европейски музиканти идват да свирят тук с желание и вдъхновение.