Свят

Ватиканът показва колекция с аптекарски съдове и материали

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Тези вази от бяла и синя майолика, използвани някога от монахини, са част от нова колекция във Ватиканските музеи. Те са изложени в две от помещенията - т.нар. аптека и Залата с керамика.

Това са две необикновени и необичайни стаи. Тук може да видите старинния аптекарски магазин, реконструиран и пренареден с всички оригинални предмети. Комплектът от аптекарски вещи, мебелите, контейнерите и преди всичко - материалите, които все още се съхраняват в бурканите, правят този комплекс уникален и необикновен.

Лука Песанте, археолог в отдела за декоративно изкуство

Животински кости и инструменти, използвани за направата на лекарства, още са в музея. Някои датират от XVII век.

Тази аптека е толкова съхранена, че намираме предмети от първите десетилетия на XVII век, както и такива от XX век.

Лука Песанте, археолог в отдела за декоративно изкуство

Шкафове, кутии, стъклени и керамични аптекарски буркани с подправки, мехлеми и билки са оставени тук от бенедиктинските монахини, които са се грижили за мястото.

Зад мен е може би една от най-емпатичните колекции, ренесансова колекция от съдове и керамика. Има много, много повече неща, които разказват за различните аспекти на италианското общество в период от 10 века.

Барбата Джата, директор на Ватиканските музеи

През 1936 г., за да не бъде разделена, цялата колекция е преместена във Ватиканската библиотека, а от 1999 г. е поверена на отдела за декоративни изкуства във Ватиканските музеи.