Култура

Статуя на Херкулес бе възстановена в музея на Ватикана

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Четириметрова бронзова статуя на древногръцкия герой Херкулес скоро ще бъде изложена във Ватиканския музей. Смята се, че творбата е на около 2000 години. Дълго време тя е била заровена, след като е ударена от мълния.

Работата по възстановяването отнема месеци на реставраторите. След дългия процес по проучване на детайлите на статуята, следва фазата на почистване.

 

Най-трудното нещо в реставрацията определено бе премахването на всички корички, които се намират по повърхностите, причинени от заравянето на статуята. Изпробвахме различни методи за почистване, но единственият начин е да работим прецизно със специални лупи, премахвайки всички малки налепи един по един.

Алис Балтера – реставратор във Ватиканския музей

Смята се, че статуята на Херкулес е украсявала първоначално театъра в Помпей, един от най-големите в Древен Рим. След удар от светкавица, тя се срива. Заровена е по римските обичаи в земята.

Монументът е открит отново през XIX век. Липсват обаче някои дребни части. За изправянето на статуята са използвани метални конструкции.

 

Първоначалният ни проблем като научна лаборатория беше да видим дали тази структура е все още стабилна и дали може да се гарантира нейната стабилност. Затова поставихме серия от фиброоптични сензори върху произведението. Наблюдавахме го в продължение на година и половина и установихме, че освен вибрациите, предизвикани от посетителите, които стъпват по пода, няма риск за статуята.

Улдерико Сантамария – ръководител на научната лаборатория

Процесът по реставрация е към своя край и се очаква до края на годината Херкулес отново да привлича посетители.