Култура

Ватиканът върна на Гърция фрагменти от Партенона

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Ватиканът върна на Гърция три мраморни фрагмента от атинския храм Партенон. Парчетата от глави на кон и на двама мъже вече ще се съхраняват в музея на Акропола.

Светият престол е пазил фрагментите в продължение на векове. Връщането им обратно в Гърция беше обявено от папа Франциск миналата година. От Атина благодариха на Римокатолическата църква.

 

Жестът на папата подкрепя справедливото и морално искане на целия гръцки народ, както и на правителството, за окончателно връщане на всички скулптури от Партенона тук, в музея на Акропола.

Лина Мендони, министър на културата на Гърция

Скулптурите на Партенона са създадени около V век пр. н.е. Много от тях са пренесени в Обединеното кралство от британеца лорд Елгин в началото на XIX век. Той ги продава на правителството на Острова, което след това ги изпраща в Британския музей.

Там и до днес се съхраняват близо половината от запазените фрагменти. Но от Атина не са съгласни с това.

 

Гърция не признава, че скулптурите от Партенона са собственост на Британския музей и счита това за кражба.

Лина Мендони, министър на културата на Гърция

От Гърция се надяват ходът на Ватикана да мотивира други държави и организации, които притежават части от монумента, да ги върнат обратно. Миналата година музей в италианския град Палермо предаде на Партенона друг фрагмент, изобразяващ крак на древногръцката богиня Артемида.