Политика

Преговорите за кабинет се размразяват: „Температурата е на 0 и на 100 градуса“

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист
Denkov Gabriel BGNES Снимка: БГНЕС, архив

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ подновиха преговорите за кабинет. В продължение на няколко часа те заседаваха в кабинета на парламентарния председател. Там се събраха номинираните за премиери от двете партии акад. Николай Денков и Мария Габриел, както и ръководствата на основните партии в двете коалиции - Асен Василев, Десислава Атанасова, Кирил Петков, Томислав Дончев, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев.

В началото към разговора се присъедини и Бойко Борисов.

„Разговорите започнаха и продължават. Когато има резултат, ще ви дадем информация. 

Температурата на преговорите е на 0 и на 100 градуса. Продължаваме да работим, дайте ни малко 

време“, каза около обед пред журналисти акад. Денков.

Той сподели, че в преговорите се обсъжда както персоналният състав на проектоправителството, така и как „да гарантираме, че няма да има проблеми с администрацията. Така че подготвяме съответния документ, който да даде спокойствие на всички, които са се притеснили“. Вероятно вторият момент препраща към разпространения от бившия им колега Радостин Василев запис, в който ПП на заседание обсъжда как ще подменя ръководители на агенции и дирекции в страната при вземане на властта.

„Министри от ГЕРБ като министри от ГЕРБ няма да има. Това, което има, е състав, от който тръгнахме, 

гледаме дали може да има по-добри експерти. Експерти приемаме отвсякъде като предложения“, каза Денков и се обърна с призив към журналистите и те да предлагат „най-добрите за конкретната позиция“.

Мария Габриел бе лаконична. „Разговорите продължават“, каза само тя.