Политика

Политолози: Прегрупират се бивши съюзници и нови противници, но правителство по-скоро ще има

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Правителство по-скоро ще има. Около това мнение се обединиха в студиото на Euronews Bulgaria политолозите Теодора Йовчева и Николай Найденов. Анализаторите допускат връзка между искането за отстраняването на главния прокурор и това на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.



Ето какво още казаха те:

проф. Николай Найденов:

Не смятам, че това (искането на имунитета на Борисов - бел. ред.) ще има решаващо значение. Има по-важни обстоятелства, които ще определят дали ще има кабинет между ПП-ДБ и ГЕРБ. И те вървят по геополитическа линия, а не по тази. По-скоро това е част от пропагандния шум, който се вдигна с впечатление, че държавата се разпада, че държавността изчезва, че има катаклизми – това са техники, които се прилагат от 80 години на територията на България в определени моменти. И този момент е именно такъв. Смея да твърдя, че и резултатът от проверката, след като се снеме имунитета на Борисов, ще бъде съмнителен, както и досега.

Големият въпрос е защо трябваше да се чака две години, за да се задейства прокуратурата, примерно по „Барселонагейт“? Очевидно е, че това е бил аргумент, с който Борисов е държан известно време „на верижка“. По тази причина не очаквам някакво изчистване на картината – още повече, Борисов е изключително богат на информация и връзки, така че е опасен да се разследва докрай.

Разговорите (за кабинет – бел. ред.) ще се размразят, със сигурност.

Сюжетът по линия на имунитета на Борисов ще помогне да се намери решението. Ще се направят някакви отстъпки. Винаги в такива ситуации, освен целта да се състави правителство и да се разпределят постове, има и една друга цел – как ще се отрази това на електоралната тежест на съответната партия. Така че, ще има повече финтове, отколкото движения на топката.



д-р Теодора Йовчева:

Този имунитет беше поискан около две седмици след като Мария Габриел обяви, че един от приоритетите на бъдещ кабинет с нейно ръководство ще бъде смяната на главния прокурор. За мен това показва препозициониране на силите между бивши съюзници и нови противници.

Има основания за съставяне на кабинет. Едно от тях е стремежът на ГЕРБ към властта. От друга страна, възможността на ПП-ДБ също да докажат, че могат да осъществяват управление, освен силно да мобилизират хора по площадите.

Двете страни имат интерес да има кабинет, особено след изявлението на президента в понеделник.

Разговорите по-скоро ще продължат. Случиха се няколко събития, които „обърнаха играта“ няколко пъти.

Първото беше изтеклия запис от Радостин Василев, което в много отношения постави „Продължаваме промяната“ в позиция да не желае бързи предсрочни избори, защото не се знае колко е консолидиран електоратът им и дали това няма да повлияе поне на една част от тях. Тогава изглеждаше, че ГЕРБ е в по-силна позиция да претендира за свои експерти.

След искането на имунитета на Борисов, ГЕРБ отново вече не е в толкова силна позиция, и ще се стреми към съставяне на правителство.



Целия разговор вижте във видеото.