Политика

Обрат: Денков намеква за отпадане на Асен Василев от проектокабинета (Допълнена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Номинираният за премиер с втория мандат Николай Денков намекна, че съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев няма да бъде в състава на проектокабинета. Денков заяви пред репортери в парламента, че в правителството не трябва да има партийни лица, а е нужно да се привлекат експерти.

ПП доскоро застъпваше обратната позиция - че експертен кабинет ще размие отговорността.
"Освен, че не трябва да има партийни номинации, трябва да се намери човек, който да свърши работа. Не е толкова лесно да се намери министър на финансите, който да свърши работа в тази трудна ситуация", заяви днес Денков. Той потвърди, че има размразяване в отношенията с ГЕРБ и очаква да се види с Мария Габриел. След този първи разговор ще има и официална среща, допълни той.

Николай Денков коментира и искането на прокуратурата на имунитета на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. „Прокуратурата не трябва да се използва като бухалка. Това, което виждаме е едно активизиране на прокуратурата, за няколко дни свърши повече работа отколкото за последната една година”. „Държавата трябва да бъде управлявана и то от народните представители, които имат мнозинство. Това, което виждаме е опит да бъде бламирано решението на гласоподавателите. В момента, в който първите две сили казаха, че са готови да управляват видяхте какво се случи”, смята акад. Денков.

Рамбовци

„Тук в тази ситуация от политическа гледна точка и целесъобразност може да има различни решения, но юридическата страна на нещата си има своите компетентни органи. В момент на война между институциите кой, как и по какъв начин, до каква степен може да оцени правотата на различни институции и органи? И в една ситуация една от властите дори може и да е права, но в тази ситуация как изглежда войната между различните власти?“. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите на НС.

Според него „формулата за излизане е първо да пресечем деинституционализацията на държавата“.

„Да има правителство е задължително! От кого? - от Рамбовци? Които пак чрез вас, медиите, разбрахме, че почерпени взимат решение за саморазправа с опозицията, от Рамбовци, които на свои партийни заседания не се занимават с проблемите на хората и държавата, не търсят изход от кризите, а се занимават как да натикат и заличат своите опоненти. От Рамбовци, които не се интересуват от институциите и органите на държавата, а самите те правят и кроят планове как да разрушават дори и службите за сигурност на държавата, за да ги превърнат в партийно-политически инструмент, и вие се правите, че за вас нищо не се случва и тези хора трябва да ги овластите? Не мисля, че такъв тип хора трябва да бъдат овластени“, коментира още Карадайъ.

Незабавно

От парламентарната трибуна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов поиска от ПП-ДБ незабавно да върнат мандата. Той ги обвини в предателство заради репликата на Асен Василев за съгласуването на рокади в спецслужбите с чужди посолства. И ги обвини, че си присвояват моралното право да бъдат съдници на останалите политически сили.

В отговор Мирослав Иванов от ПП го обвини във "фашистка пропаганда". Това предизвика бурната реакция на останалите, които започнаха да му крещят от местата си в залата и той не можеше да продължи да говори.

"За" свалянето на имунитета

БСП ще подкрепи искането на прокуратурата за сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, заяви в кулоарите на парламента зам.-председателят на ПГ на левицата Георги Свиленски.

"Тази ситуация - искането на имунитета, е единствената законна процедура за довършване или продължаване на така нареченото дело "Барселонагейт". Всички знаем от 2020 г., че има такова дело. Законната процедура е именно тази - прокуратурата иска имунитета, този, на който му е поискан имунитетът, си дава имунитета, ако няма притеснения. Ако всичко това, което твърди господин Борисов, че няма къща в Барселона, че няма нищо общо с това обвинение, най-резонният път е да си даде имунитета сам. Това са го правили десетки народни представители, когато считат, че са невинни. Когато човек счита, че е виновен, се крие тук за тези четири стени и си пази имунитета. Нещото, което най-мразят българските граждани в политиката, е имунитетът на народните представители", каза Свиленски.

От "Има такъв народ" също ще подкрепят сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, ако се стигне до гласуване в пленарната зала, коментира депутатът Станислав Балабанов, като посочи, че евентуално правителство между първите две коалиции няма да бъде подкрепено от парламентарната им група.

"Има такъв народ" сме казали, че никой не е над закона и ако има достатъчно доказателства, дали си казва Радостин Василев или Бойко Борисов, трябва да си носи отговорност за действията, такова нещо ще подкрепим в зала. Видимо тези две формации вървят към изключително уродливо правителство, правителство, което няма да понесе на нервите на българските граждани, ще бъде изметено много бързо. Затова "Има такъв народ" ще бъде опозиция", допълни Балабанов.

 

Обобщение от Камелия Колева вижте във видеото: