Политика

Политолози: Вероятността за правителство след записите е малка

От Диана Радева Диана Радева Водещ

В този запис виждаме хора, които нямат партийна дисциплина. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ политологът Георги Проданов. По думите му в разпространените вчера от Радостин Василев записи не се забелязва нищо нечувано за българската политика и от български политици. Той отбеляза, че за партия ГЕРБ е нетипично да оставят контрола в ръцете на друг.

За мен е важно да кажем какво се чува в този запис. Не се говори за стратегическа политика, а как да стане сглобката, схемата.Борисов в момента опитва да се изпере, така че, ако в действителност има сериозен натиск отвън да има правителство, по-вероятно е в третия мандат да има конфигурация, която да постигне ново управление. Всички тези неща, които казва Петков - "Урсула ме подкрепя, посолствата одобриха нашите хора в службите, говорят за политически потенциал, който е изчерпан.

Георги Проданов

По думите на Проданов е добре хората от записите да знаят, че ако няма институции, няма да ги има тях, няма да има и политика. Опасността тук е да бъдем дестабилизирани като държава, като на война.

Имаме изключително силно про-руско лоби, антибългарско. Това прозира и в кръговете около президента и в контакта с Южна Африка. Преди седмица имаше неясно посещение на Румен Радев в Африка. Една седмица по-късно имаме новина оттам.

Георги Проданов

Според политилога след вчерашните разкрития е малко вероятно втория мандат да се реализира. Нещата пак отиват в Румен Радев и третия мандат отново да отиде в БСП или Възраждане, прогнозира Проданов.

Че на записите не се чува нищо изненадващо е и мнението на политилога Христо Панчугов.

 

За мен това, което се случва не е изненада, защото има 2 години на политически разпад. От години няма институции, които да функционират нормално. Политическият опит е изчезнал и желанието да се търси ценностна основа е заместено от дребно шмекерство.

Христо Панчугов

Сблъсъкът с прокуратурата в момента е поради липса на конкретни политически реформи, категоричен беше той. Ако се откажат да бъдат харесвани и направят това, което трябва, шансът тези политици да останат в българската политика е по-голям.

 

Нивото на отношение, което се чува в този запис не може да е между политически лидер и членовете на партията - в кръчмата не си говорим така.

Христо Панчугов

Президентът винаги е имал собствен дневен ред за това, което се случва. Той до този момент не е предприел действие, което да обслужва неговия дневен ред. Очевидно колкото повече се отваря решението за правителство толкова повече се подкрепя този дневен ред на разпад и липса на предвидимост в българската политика, което засилва влиянието на Румен Радев, каза още Христо Панчугов.

Цялото интервю вижте във видеото.