Политика

Асен Василев след разпита: Не знам за заплахи срещу Радостин Василев (Обновена)

От Euronews България Euronews България

"Разпитваха ме по сигнал за заплаха срещу Радостин Василев. Казах, че не знам за такава заплаха".

Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев след разпита си в прокуратурата. Той бе извикан в Софийската районна прокуратура днес в 10 часа. 

Престоят му там продължи малко повече от час. Преди да влезе, Василев каза, че не се притеснява от нищо. Той е бил разпитан като свидетел. 

Неофициалната информация от по-рано днес бе, че Василев е бил призован заради сигналите от пресконференцията на вече бившия му колега от парламентарната група на "Продължаваме промяната" Радостин Василев, че има заплаха за живота му и че върху него е упражняван натиск. След брифинга на Радостин Василев бе назначена охрана.

"Не знам и защо Радостин Василев се притеснява и от какво, така че да е с охрана", каза още Асен Василев и отрече някой да е упражнявал натиск върху бившия спортен министър. 

На въпрос кой не иска да има редовно правителство Асен Василев отговори "вчера се видя ясно кой". Той допълни, че няма външен натиск за съставяне на редовен кабинет и се надява да успеят да реализират втория мандат.  

Вчера на разпит бе призован и другият съпредседател на ПП Кирил Петков. Той обаче не се яви, тъй като е в чужбина.

Междувременно отново вчера прокуратурата се задейства и по сигнал от "Възраждане" и ВМРО за "извършени престъпления против републиката" - отново въз основа на изнесения от Радостин Василев запис от заседанието на "Продължаваме промяната".

"Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от Софийска градска прокуратура. Наблюдаващият прокурор по реда на Закона за съдебната власт е възложил на Държавна агенция „Национална сигурност“ да извърши проверка по случая", съобщиха снощи от Софийската градска прокуратура.