Политика

След записите на Радостин Василев: Прокуратурата и ДАНС проверяват за престъпления против републиката

От Euronews България Euronews България

Върховна касационна прокуратура е изпратила сигнал до Софийска градска прокуратура на народни представители от парламентарната група на ПП „Възраждане“ и от Българско национално движение „ВМРО“, в който се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления за престъпления против републиката.

Това съобщиха от пресслужбата на СГП.

В сигнала, получен днес, се твърди, че на 26.05.2023 г. по време на пресконференция на народния представител Радостин Василев са изнесени данни за извършени престъпления против републиката, конкретно по чл. 103 и чл. 105 от НК.

Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от Софийска градска прокуратура. Наблюдаващият прокурор по реда на Закона за съдебната власт е възложил на Държавна агенция „Национална сигурност“ да извърши проверка по случая. След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление.

От своя страна Радостин Василев днес е депозирал в деловодството на парламента уведомително писмо до председателя на Народното събрание Росен Желязков, в което посочва, че от днес напуска парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ).

По-рано бившият вече депутат от ПП-ДБ съобщи в ефира на БНТ, че се страхува за живота си. Прокуратурата веднага започна разследване за заплахи и принуда. Твърди се, че Василев е бил принуден да извърши нещо против волята си, става ясно от съобщението на Софийската районна прокуратура. На 25 май депутатът Радостин Василев е бил принуден "да извърши нещо против волята си, като за целта е употребено заплашване". Той вече е дал обяснение пред наблюдаващия прокурор, уточняват още от държавното обвинение.

В края на мината седмица Радостин Василев разгласи записи от национален съвет на ПП, на които Кирил Петков и Асен Василев обясняват как ще извършват чистка в администрацията и службите. Още в края на миналата седмица Василев обяви, че ДАНС му е поставила охрана заради заплахи. През юни Радостин Василев напусна ИТН заедно с група депутатите. Тогава той обяви на брифинг, че снема доверието си от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов.