Европа

Инфлацията и разходите за живот са основни предизвикателства пред Ердоган

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган получи управленски мандат до 2028 г, гарантирайки си още 5 години начело на държава, разпъната на кръстопът между Европа и Азия. Сега той ще се изправи срещу главоломно растяща инфлация, която подхранва кризата с разходите за живот. Ще трябва и да изпълни обещанието си за възстановяване на регионите, разрушени от опустошителното земетресение през февруари.

Ердоган вече обеща, че инфлацията ще намалява.

Ако някой може да го направи, това сме ние. Да, лихвеният процент е намален до 8.5 на сто и ще видите, че инфлацията също ще намалее.

Реджеп Тайип Ердоган – президент на Турция

В крайна сметка турските избиратели предпочетоха добре познатото статукво, стабилността, вместо промяната.

Основният метод на Ердоган за справяне с намаляващата покупателна способност на семействата е отприщване на държавните разходи, което – заедно с понижаването на основните лихви – води до покачване на инфлацията.

Централната банка упражни разхлабен подход към паричната политика миналата година и това доведе до фактически скок на инфлацията до 85 на сто, което представлява сериозна криза на разходите за живот в Турция.

Селва Бахар Базик – икономист

Ердоган увеличи заплатите в публичния сектор, повиши пенсиите и позволи на милиони хора да се пенсионират по-рано. Въведе също субсидии за електричеството и газа и отписа някои дългове на домакинствата.

 

В краткосрочен план очакваме централната банка да задържи своите лихвени проценти, едноседмичната лихва, на 8.5 на сто и също така да затегне своите регулации в подкрепа на лирата като начин за минимизиране на отрицателното въздействие от досегашната й разхлабена парична политика.

Селва Бахар Базик – икономист

Докато централната банка прогнозира спад на инфлацията до 22 процента до края на годината, икономисти от Блумбърг определят индекса на над 40 на сто.