Европа

Балканист: Ердоган доказа, че е непобедим президент

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Президентът Ердоган има изключително голяма лична популярност, по-голяма от оглавяваната от него партия. Партията е на власт от 2022 г., практически от тези 100 години, в които Турция е била република и за повече от 20 години на власт е само една единствена партия.  Това каза в ефира на Euronews Bulgaria балканистът Мариян Карагьозов. Макар че оглавяваната от Ердоган Партия на справедливостта и развитието загуби около 10% от своите поддръжници, тя все пак да спечели доверието на над 50% от турците, коментира още той.

Той се оказва непобедим, спечелил е всички президентски, парламентарни, местни избори и референдуми. До голяма степен първият тур предначерта нещата, даде много силно психологическо предимство на Ердоган.

По думите на Мариян Карагьозов психологическото предимство е повлияло в няколко насоки. Първо, той излезе като водач с 5% в сравнение с Калъчдароглу. Второ, вече беше ясно, че коалицията на Ердоган безапелационно печели парламентарния вот. Така за гражданите на Турция, които искат стабилност беше по-разумно да гласуват за президент и парламент, които са от един цвят.  Опозицията пък беше деморализирана заради загубата, коментира още балканистът.

Явно турците са предпочели силен лидер, който да изведе страната от трудностите. Списъкът на държавни глави, които поздравиха Ердоган е изключително дълъг – като започнем от европейските лидери, Еманюел Макрон, Володимир Зеленски, Владимир Путин. Това означава, че външната политика на Турция в момента е активна не само в Африка, не само в пост съветското пространство, не само на Балканите, но и в много направления, каза още Карагьозов.

Членството на Турция в ЕС е една дългосрочна стратегическа мечта за страната, още от 60-те години на миналия век, когато започва подписването на първите споразумения между тогавашните европейски общности и Турция. Ако някой турски политик успее да я реализира, той със сигурност ще запише място в историята, но не мисля, че за момента има такива изгледи, каза още Мариян Карагьозов.

Цялото интервю гледайте във видеото.