Култура

Пролетен панаир на книгата: 144 издателства участват в изложението за литература (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Започна Пролетният панаир на книгата. 144 издателства от цялата страна ще вземат участие в голямото книжно изложение. То е разположено в 61 шатри пред Националния дворец на културата. Пред Euronews Bulgaria говориха Десислава Алексиева – председател на асоциация „Българска книга“, и писателят Николай Терзиев.

„Нашата мисия е да има повече четящи, повече мислещи хора“, каза Десислава Алексиева.

Двамата коментираха, че панаирът е част от кауза „Грамотност“ и подкрепя инициатива за насърчаване на четенето и грамотността.

Паралелно с Пролетния панаир се провежда и Международен литературен фестивал за деца и младежи, чието мото тази година е „Чети и откривай“. Изложението ще бъде отворено от 10:00 до 20:00 часа в делнични дни и до 19:00 часа в почивните. Събитието се организира от Асоциация „Българска книга“.

„Българската литература изпревари Шенген, Еврозоната и вече се чете из целия свят“, добави Николай Терзиев, коментирайки успехът на книгата „Времеубеджище“ на Георги Господинов, която спечели наградата „Букър“.

„Българите се интересуват все повече от родната си литература. За 2021 година, за която имаме статистика, броят на българските книги и художествена литература превишава близо два пъти броя на преводните издания“, съобщи Десислава Алексиева.

Посланието тази година е всеки да открие своето собствено послание с помощта на книгите, призова Терзиев.

Премиерът Гълъб Донев откри панаира в 11:00 часа, а в следобедните часове в програмата се предвиждат няколко премиери на книги. Над 100 са събитията, предвидени в рамките на панаира. Сред тях са и срещи на читателите с любимите им автори. В сряда се очаква специален гост да бъде писателят Георги Господинов.

 

Повече по темата вижте във видеото.