Общество

Иво Сиромахов: Моята книга обслужва интереса на читателите

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Моята книга обслужва интереса на читателите. Аз се опитвам през иронията, през сатирата да разказвам за днешния ден, за това, което мен ме вълнува.“

Така писателят Иво Сиромахов представи в студиото на Euronews Bulgaria своя роман „Бай Тошо“.

 

Вълнува ме какво се случва с нас като общество, защо предпочитаме да се изживяваме като жертви, като някакви хора, на които нещата им се случват. Ние винаги разсъждаваме за себе си в страдателен залог. Някой нещо прави, а не ние правим. А всъщност, при демокрацията е обратното. При демокрацията се разчита много на активността на всеки един гражданин. И се предполага, че самите граждани създават живота си.

„Идеята на този роман е, че щом във властта отсъства всякакъв естествен интелект, може би е време да прибегнем до услугите на изкуствения. По-зле така или иначе не може да стане, защо да не опитаме какво би казала машината за управлението на държавата“, пита той.

„Има вече такива опити – може би си заслужава да поразсъждаваме върху това какво би казала за управлението на държавата една машина, която няма да притежава човешките пороци, няма да е корумпирана, ще бъде относително безпристрастна“, посочи Сиромахов.

Въпросът е кой ще напише алгоритъма и чий интерес ще обслужва машината, уточни авторът.

„По байтошово време имаше изрази като „пуснаха чушки“, „пуснаха банани“ – някой нещо пуска отнякъде и ние трябва да се отнасяме към това с благодарност», припомни той.

 

Цялото интервю вижте във видеото.