Общество

Десислава Алексиева, АБК: Книгата е най-добрия посланик на всяка култура

От Марина Матева Марина Матева Водещ

24 май е празникът, който ни събира, той е безспорен. Това е още едно доказателство, че културата е това, което ни обединява. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime председателят на Управителния съвет на Асоциация "Българска книга" Десислава Алексиева. Неслучайно преди да я има съвременната българска държава ние сме имали книжовно дружество, това е предвестника на Българската академия на науките. Имало е и читалища, каза още тя.

Винаги книгата е била в основата на това ние да се формираме като нация. Наградата „Букър“, която Георги Господинов спечели е огромно признание, на първо място за него, неговият талант и постоянство. Това обаче е и признание, че книгата винаги е най-добрия посланик на една култура.

Десислава Алексиева сподели, че е имала много разговори с нейни колеги чужденци по повод „Времеубежище“ на Георги Господинов и според тях това е една от най-вдъхновяващите и най-европейски книги, която всеки би следвало да прочете. За да може обаче българските автори и техните произведения да излязат на международната сцена е необходимо те да имат литературни агенти. Според нея в България има хора в областта на литературата и книгоиздаването, които са на световно ниво, но е необходимо да има и добри държавни политики за развитие на таланта им.

За съжаление най-нечетящата група у нас са хората от 18 до 35 години – това са младите хора, които в момента търпят своето кариерно развитие, създават семейства и ще имат деца. Битката е за тях, да ги върнем при магията на четенето, защото те ще възпитат следващите поколения и ние трябва да се погрижим за тях.

По думите на Десислава Алексиева инвестициите в образование и читаемост винаги се възвръщат четирикратно.

Цялото интервю гледайте във видеото.