Култура

16-ти Пролетен панаир на книгата ще ни срещне с нас 20 000 заглавия

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Много се вълнуваме в понеделник от 11 часа е голямото откриване на 16-ти Пролетен панаир на книгата и Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи. Най-голямият книжен панаир ще представи 144 издателства в 61 шатри, в открития парк пред НДК от 29 май до 4 юни от 8 сутринта до 19 вечерта. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ Петя Господинова от Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“. Всички почитатели на книгата ще имат възможност да се докоснат до над 20 000 заглавия, повечето са  от тази или миналата година.

Господинова разкри и, че специален гост на панаира за да се срещне със своите почитатели ще бъде Георги Господинов.

Понеже ситуацията около Георги Господинов е динамична, очакваме той да е на щанда на неговото издателство "Жанет 45" в сряда около ранния следобед.

Петя Господинова - член на УС на Асоциация "Българска книга"

От миналата година въведохме тази традиция Панаир на книгата да продължи 7 дни. Ще има над 80 събития на самите шатри. Много от най-популярните съвременни български писатели ще бъдат в шатрите на издателствата, които ги издават, допълни още тя.

Организаторите са помислили и за най-малките читатели. "Тайната как да накараме децата да четат е когато ние четем с тях. Литературния свят винаги има с какво да ги забавлява и с него те се чувстват по-големи хора и взимат теми за които да говорят. Има богата програма в детския литературен фестивал и той ще си има голяма шарена шатра, заради която няма нужда да се притесняват от лошото време, каза Искра Джанабетска - директор на Софийския международния литературен фестивал за деца и младежи към Пролетния панаир на книгата.

 

Ще има събития и за малки и големи деца. Има много гостуващи автори. Има събития, които ще разнообразят преживяването с литературата. Още в понеделник започваме с екранизирано преживяване на Алеко Константинов. Вторник встъваме в темата с Джордж Оруел за деца, защото се навършват 80 г. от рождението му.

Искра Джанабетска - директор на Софийския международния литературен фестивал за деца и младежи към Пролетния панаир на книгата

На 1 юни пък децата ще могат да се срещнат с авторите на една любима детска поредица "Куче на име коте". Ще отбележим и 185г. от издаването на първата българска географска карта, защото всички пътешественици имат какво да разкажат, разкри малка част от предвиденото в програмата Искра Джанабетска.