Култура

Здравка Евтимова: Да останеш насаме с книга е другото име на свободата

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Винаги съм си представяла библиотеката като пространство на свободата, пространство на бунта и на мечтите. А ако използваме метафората и българската духовност, че свяст и култура са един непревземаем замък, то 24 май е знамето на този замък. Това е празник, който всеки българин преживява много интимно и неповторимо. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria писателката Здравка Евтимова.

Представям си това знаме зелено, точно като едно младо растение, което е пробило свой път през калта и сушата, и вече е готово да даде богатите си плодове, които ще прославят България на духовната, културната, научната и спортната карта на света.

Плевелите от една страна са вредни за културната сцена, но от друга страна са полезни за създаването на една полезна екосистема. Аз никога не съм се страхувала от тях, били са ми неприятни, но ние можем да се поучим от  тяхното постоянство, каза още тя.

Аз съм склонна във всяко нещо, което нарича себе си култура, да търся елемента, който придвижва общността на хората напред. Някои могат много яростно да критикуват дадено литературно произведение, музикално явление или картина, но не бива да забравяме, че най-големият критик е животът. Важно е това, което остава в нашата култура, да докосва сърцата, да обезсмърти епохата, пресъздавайки я, заяви Здравка Евтимова.

Дано създадем повече произведения, които олицетворяват „днес“, в това напрегнато време, в което за нашето внимание, за нашите ръце и ум и способности има десетки посоки и нужди, да останеш с книга насаме е всъщност другото име на свободата и на това да се наречеш човек.

Писателката сподели, че след срещи с млади хора и читатели  от малките населени места винаги се чувства вдъхновена, а спомените за тези срещи винаги я стоплят и ѝ носят надежда за бъдещите дни. Ние, българите, макар на малка територия, макар и малобройни като народ, сме огромен народ по дух, заключи тя.

Цялото интервю вижте във видеото.