Свят

Два дни преди балотажа в Турция, победата на Ердоган изглежда сигурна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Тази неделя турските граждани ще отидат отново до урните, за да гласуват на балотажа на президентските избори. Двамата кандидати са Реджеп Ердоган и Кемал Кълъчдароглу. На първия тур настоящият държавен глава спечели малко над 49 на сто, а анализаторите предричат окончателна победа и в неделя.

Нашият лидер не прави нищо за жените. Не знаем какво ще се случи с жените утре или вдругиден, в какво състояние ще бъдат те. Честно казано, кюрдската ислямистка политическа партия в съюза на Ердоган ни плаши, особено жените. Да не могат да ходят на работа или да трябва да спрат да работят, да не могат да излизат и да са под домашен арест. Като се замислиш, че се отнемат свободите на жените, това е страшно и плашещо.

Сера Урал, поддръжник на Кълъчдароглу

Двамата кандидати представят напълно противоположни планове да бъдещето на Турция. Ердоган е традиционалист, докато Кълъчдароглу гледа към Европа. Кандидатът Синан Оган, който отпадна с резултат от около 5% пор-рано заяви, че би искал неговите поддръжници да гласуват за Ердоган.

През последните 15 години всички са равни и свободни. Това не могат да приемат от опозицията. Има едни 25% опозиционери, които искат да вземат своето, но не разбират, че вече всички сме равни. Има хиляди, които мислят като мен.

Семихан Фил, поддръжник на Ердоган

На 69-годишна възраст Ердоган вече е най-дългогодишният лидер на Турция, тъй като управлява страната като министър-председател от 2003 г. и като президент от 2014 г. Ако бъде преизбран, той може да остане на власт до 2028 г. Националистическо-ислямисткият алианс на Ердоган също така запази позициите си в парламента на парламентарните избори преди две седмици, което допълнително увеличава шансовете му за преизбиране.