Европа

Пратеникът ни в Турция Ирина Иванова: Младите турци искат промяна

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

„Следващата седмица ще бъде напрегната в Турция. От опозицията направиха промени в комуникационната си стратегия си. Те очакваха по-добри резултати. Всички хора с които разговарях в Турция разчитаха, че ще има победа на първи тур.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ международният редактор от Euronews Bulgaria Ирина Иванова, която отразяваше на място изборите в Турция миналата неделя.

„Кметът на Истанбул ще има огромна роля в тези избори. Дори не беше удължен договора с компанията, която отговаряше за предизборната комуникация“, коментира тя.

По-скоро опозиционните лидери ще отидат в по-малките градове, за да си осигурят подкрепа от националистическия вот, но от него не се очакват големи митинги. Докато Ердоган се очаква да посети отново райони, които са засегнати от земетресението. Но всъщност точно от тях 60% от вота отиде за Ердоган.

Ключовото е, че дори Синан Оган да каже, че ще даде своята подкрепа, за който и да е от двамата кандидати на балотажа, неговите избиратели могат да не го послушат.

„Той е ултранационалист и затова каза: „Разрешете кюрдския и сирийския въпрос“. Ако говорим за математика, то тя не излиза за опозицията. Има 40% за Калъчдароглу и 45% за Ердоган. Тоест, за да обърнат нещата, опозицията трябва да вземат целия вот на Синан Оган. Трудно ще стане това“, посочи пратеникът ни в Турция.

Нямаше млад човек, с когото да разговарям в Турция и да не ми каже - „Искам промяна“.

„Опозицията иска конституционни промени и Турция отново да стане парламентарна република“, отбеляза Ирина и добави, че Калъчдароглу се цели във вота на младите.

Тя коментира, че гласуването не е задължително в Турция, но винаги има около 90% избирателна активност и хората са мотивирани.

Целия разговор вижте във видеото.