Европа

Изборите в Турция: Преднина за Ердоган, но не са изключени изненади

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

На 28 май Турция ще избере своя президент, а претендентите за поста вече са само двама. За първи път настоящият държавен глава Реджеп Ердоган отива на балотаж, а опонентът му от опозицията – Кемал Калъчдароглу, изостава с близо 5% в резултата. Въпреки че за него са гласували 3 млн. души по-малко, той печели вота в най-големите турски градове.

Анализатори дават преднина на Ердоган и на втория тур в края на месеца.

 

За втория тур на президентските избори Ердоган има голямо предимство. Той не само е много близо до прага от 50%, но фактът, че неговата коалиция получи мнозинството в парламента, му дава сериозни аргументи за победа на втория тур. Така че, изглежда, че след две седмици в Турция ще имаме още от същото.

Джан Селчуки, политически анализатор от Istanbul Economics Research

Турция регистрира рекордна избирателна активност. Близо 89% от общо 64 млн. души с право на глас отидоха до урните.

 

Изборите са една от малкото останали възможности хората в Турция да кажат одобряват ли правителството, или не. Освен това в силно поляризирания период на кампанията през последната седмица се случиха събития, които можеше из основи да променят резултата от изборите. Хората останаха ангажирани с дневния ред до последно. Комбинацията от тези две неща доведе до високата избирателна активност.

Джан Селчуки, политически анализатор от Istanbul Economics Research

Вторият тур ще определи дали стратегически разположената Турция ще поеме към по-демократичен курс, какъвто обещава Калъчдароглу, или ще остане на кръстопът между Изтока и Запада.