Европа

Журналист: Машината за печелене на избори се оказа по-силна от вятъра на промяната в Турция

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Опозицията в Турция не трябваше да забравя, че Ердоган е машина за печелене на избори. Той винаги намира верния ход към победата и сега го доказа за пореден път. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime журналистът и анализатор Тайфур Хюсеин. Въпреки социологическите прогнози, които даваха преднина на Кълъчдароглу, но Ердоган обърна всички тези прогнози и направи така, че за малко да спечели вота още на първи тур.

 

Като имаме предвид от една страна държавната машина, която работи за Ердоган, от друга - медийния комфорт, както и това, че всички учреждения са под контрола на управляващите, не е изненада този резултат, който Ердоган получи.

По думите на Тайфур Хюсеин Ердоган винаги е този, който определя правилата на изборите в Турция – още от явяването си като кандидат за кмет на Истанбул през 1994 г., но още повече след 2002 г. На тези избори видяхме, че той определи и кой да бъде негов опонент, каза още журналистът.

Избирателите в Турция много добре си дават сметка, че за да се случи някаква промяна, те трябва да гласуват. Вятърът духаше в посока на по-свободна и стабилна Турция, но машината за печелене на избори се оказа по-силна от този вятър на промяната.

По отношение на парламентарните избори виждаме някакъв успех за опозицията, Народно-републиканската партия на Кемал Кълъчдароглу печели повече гласове отколкото преди пет години. Тези гласове обаче не са това, което даваше като заявка опозицията, категоричен беше Тайфур Хюсеин.

Цялото интервю вижте във видеото.